You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

02
máj.
02
máj.

Majakka – Finnország első felhőkig érő lakóháza

2018. máj. 2.


Sajtóközlemény

2018. máj. 2.
Helsinki, Finnország
  • Sajtóközlemény (de | en)
  • 6 897 betűk (szóköz nélkül)
  • 3 Sajtó fotók
  • 41.7 MB
Sajtóközlemény letöltése

REDI Majakka Tower, Helsinki, Finnország

Finnország legmagasabb lakóépülete – a 134 m magas REDI Majakka torony, Helsinki régi kikötő negyedében, a belváros keleti részén található Kalasatama szívében épül. A PERI mérnökei világszerte számos kúszótechnológiai projektben vettek már részt, így az ezen a területen szerzett tapasztalatok és kompetenciák révén Finnország legnagyobb belvárosi építkezésének megtervezésében és megvalósításában hatékony támogatást nyújtottak az építőknek.

Mint egy világítótorony (Majakka) fogja a magasház jellemezni az új REDI kerületet, amely hét további többemeletes épületből és a város legnagyobb bevásárló- és szórakoztató központjából áll. A felhőkarcoló építészeti kialakítása révén urbanisztikus és divatos negyed létesül.

Szakértelem a kúszótechnológiában és csúcsminőségű szolgáltatások: meggyőző kombináció

Mintegy 5,5 millió lakosával egy majdnem akkora nagyságú területen, mint Németország, Finnország Európa egyik legritkábban lakott országa. Mostanáig, 15 emeletesnél magasabb épület nem nagyon épült az országban. A PERI éppen ezért már a tervezési fázisban is segítette az építőket műszaki hozzáértésével. Számos PERI kúszótechnológiát alkalmazó európai referencia-projektre való hivatkozással mutatták be a PERI mérnökei az RCS kúszórendszer funkcionalitását és előnyeit. Egy lengyelországi projekt meglátogatása során tapasztalhatta meg a finn építőipari csapat a kúszórendszer működését, és rendkívül pozitív módon értékelte a megoldást, hiszen a rendszer használatának hatékonysága az épület magasságával együtt növekedett. 10 és 30 emelet közötti magasságú szerkezetek esetén az RCS sínes kúszórendszer nagyon költséghatékony megoldás, mely főként az alacsony költségű mobil kúszó hidraulikának köszönhető.

A PERI által a tervezési fázisban nyújtott műszaki segítségnyújtás épp olyan fontos volt, mint a kivitelezési munkálatok során felmerülő valamennyi technikai kérdésben való folyamatos rendelkezésre állás. Mivel a finn építőipari csapat első alkalommal használta az RCS kúszórendszert, nemcsak az alkalmazásra vonatkozó kérdések merültek fel, hanem a projekt építészeti sajátosságaira is megoldásokat kellett találni.

Szél elleni védelem tetőtől talpig

A PERI RCS P kúszó védőpalánk egyszerre szolgál az épület körülzárására, valamint leesés elleni védelemként. Az épület szintjeinek résmentes körülzárása révén az építő személyzet mindenkor biztonságosan és hatékonyan tudott dolgozni, és még nagy magasságban is védve volt a széltől és az időjárási körülményektől. Mivel a projekt közel van a tengerparthoz, a 134 m magas épület tervezésénél és kivitelezésénél nagy szélterhelést kellett figyelembe venni.

A biztonságos, sínnel vezetett kúszási folyamatnak köszönhetően a kúszóegység mindvégig biztonságosan kapcsolódott az épülethez. A kúszási folyamat egyszerre gyors és biztonságos is volt, még erős szél esetén is. Ez döntő előny volt, mert a szél komoly kockázati tényező ebben a régióban. Az építési ütemtervben figyelembe vették például a 25 m/s feletti szélsebességű napok miatti kényszerű leállási időket is.

Épületmagok zsaluzása a lehető legrövidebb idő alatt, MAXIMO-val

Az épületmag szerkezete központilag elrendezett liftaknákkal merevített. A belső magfalak kialakításához a MAXIMO keretvázas zsaluzat és a hozzá tartozó kizsaluzó sarok nagyon gazdaságos megoldást nyújtottak. Az MXSE kizsaluzó sarkok egyidejűleg 90°-os belső sarkokként, valamint kizsaluzó elemekként is szolgáltak. A jól kigondolt PERI technológiának köszönhetően a kizsaluzó sarkok kioldása és daruval történő megemelése során egy 35 mm-es kizsaluzási játék jött létre, így az egész belső zsaluzat egy egységként gyorsan kizsaluzható, daruval felemelhető, és a következő betonozási ütemre áthelyezhető volt. A mag külső MAXIMO zsaluzata együtt kúszott az RCS sínes kúszórendszerrel.

REDI városnegyed

A REDI jelenleg Helsinki egyik legnagyobb és legjelentősebb építési projektje. Ez az új városrész hat lakóházból, egy szállodából, egy irodai blokkból, valamint a REDI bevásárlóközpontból áll, mely a legnagyobb bevásárló- és szórakoztató központ a finn főváros szívében. A tervek szerint 2018 őszén megnyíló REDI bevásárlóközpont a lakosok és a látogatók számára nemcsak üzletek és éttermek széles választékát kínálja majd, hanem új és izgalmas szabadidős lehetőségeket is nyújt, több mint 60.000 m² területen.

Kapcsolat

Business & Finance Media

Markus Woehl
+49 (0) 7309.950-1310 
markus.woehl@peri.de

Trade Media

Tanja Häuptle
+49 (0) 7309.950-1173
tanja.haeuptle@peri.de