You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

29
szept.
29
szept.

A PERI építi Németország első 3D beton nyomtatású lakóházát

2020. szept. 29.


3D beton nyomtatási technológiával készült lakóépületek már a piacon, Weissenhorn (Bajoroszág) / Beckum (Észak-Rajna-Vesztfália)

A PERI GmbH építi Németország első 3D nyomtatású lakóépületét Beckum városában, Észak-Rajna-Vesztfáliában. A kétszintes, 160 négyzetméteres lakóterületű házat nem hagyományos módon építik, hanem egy 3D beton nyomtatóval.

  • Németország első 3D nyomtatású lakóépülete épül Vesztfáliában
  • Az új építési technika minden szabályozási jóváhagyási folyamaton könnyedén átment
  • 3D beton nyomtatási technológiával készült lakóépületek már a piacon

A Németországban először alkalmazott építési technika az elmúlt hetekben és hónapokban sikeresen átment az összes hatósági jóváhagyási folyamaton. A jóváhagyás megszerzéséhez szükséges koncepciót a Schießl Gehlen Sodeikat mérnöki iroda dolgozta ki, a vonatkozó jóváhagyási tesztek tervezését és végrehajtását pedig a Müncheni Műszaki Egyetem végezte el. Az épület terveit a MENSE-KORTE ingenieure + architekten készítette, a projekt megrendelője a Hous3Druck GmbH volt. A nyomtatható beton gyártásához szükséges alapanyagokat a HeidelbergCement biztosítja.

Az Észak-Rajna-Vesztfáliai szövetségi állam az „Innovatives Bauen” (Innovatív Építés) fejlesztési programjának részeként támogatja a 3D-s építési nyomtatási projektet Beckumban. Ina Scharrenbachot, az Észak-Rajna-Vesztfália szövetségi állam regionális identitásért, közösségekért és helyi önkormányzatokért, valamint az építésért és a nemek közötti egyenlőségért felelős miniszterét tájékoztatták a beckumi építkezés jelenlegi helyzetéről.

„Az Észak-Rajna-Vesztfáliai innováció Németország számára: digitális, dinamikus, nyomtatásra kész - ezek a kulcsszavak az építkezés jövőjéhez. Büszkék vagyunk arra, hogy szövetségi államunkban épül az első 3D nyomtatású ház. Ez teszi Észak-Rajna-Vesztfáliát úttörővé Németország számára. Nem holnap, nem egy napon, hanem ma. Észak-Rajna-Vesztfália tartomány kormánya konkrét támogatást nyújt az építkezés innovációs motorjába történő beruházásokhoz: a 3D házat 200.000 Eurós támogatást kap. Ezen kívül további projektek is vannak még a 3D beton nyomtatási ciklusban”- magyarázza Scharrenbach.

"A 3D nyomtatású lakóépület építése Beckumban mérföldkő a 3D beton nyomtatási technológia számára" - mondja Thomas Imbacher, a PERI GmbH innovációs és marketing igazgatója. „Nagyon bízunk abban, hogy az építőipari beton nyomtatás az elkövetkező években egyre fontosabbá válik bizonyos piaci szegmensekben, és jelentős potenciállal rendelkezik. Más lakossági beton nyomtatási projektek is készülnek most Németországban. Büszkék vagyunk arra, hogy a PERI a beckumi projektben való részvétele által ezen új építési technika úttörőjévé és előfutárává válhat."

"Mi, mint PERI, a saját piacainkon vezető innovátorként tekintünk magunkra" - mondja Dr. Fabian Kracht, a PERI Csoport igazgatóságának pénzügyekért és szervezetért felelős vezetője és szóvivője. „Más aspektusból nézve pedig, bölcs dolog befektetni olyan induló vállalkozásokba, amelyek új megoldásokat kínálnak a piacainkon. A 3D nyomtatás egy olyan üzleti szegmens, amely ebből a befektetési portfólióból valósult meg, és mára piacra is lépett. A beckumi sikertörténet is visszaigazolja azt, hogy helyes irányt választottunk. "

„A 3D beton nyomtatás alapvetően megváltoztatja az építési módszereket és a lakóház építés folyamatát. Mivel ez az első ilyen jellegű épület, a nyomtatás ütemét lassabbra állítottuk be, mint ami valójában lehetséges”- mondja Leonhard Braig, a PERI GmbH termelési és ellátási láncának igazgatója. "Szeretnénk megragadni az alkalmat, hogy további tapasztalatokat szerezzünk a mindennapi műveletekről, annak érdekében, hogy a következő nyomtatási projekt során nagyobb mértékben kiaknázhassuk technológiánk költségcsökkentési lehetőségeit."

Az épületet a MENSE-KORTE ingenieure + architekten tervezte, megrendelője pedig a Hous3Druck GmbH. „A betonnyomási folyamat nagyfokú szabadságot biztosít nekünk tervezőknek, amikor épületeket tervezünk. Hagyományos építési módszerekkel ez csak nagy anyagi költségek mellett lehetséges ”- mondja Waldemar Korte építész, a beckumi MENSE-KORTE ingenieure + architekten építészeti partnere. „A Beckumban található nyomtatott lakóépületünkkel bemutatjuk a beton nyomtatási folyamatokban rejlő lehetőségeket. Óriási kiváltság a csapatunk számára, hogy megvalósíthatjuk az első 3D-nyomtatott lakóház építési projektet Németországban. Hiszünk az építőipari beton nyomtatási technológia jövőbeni életképességében, és már más 3D nyomtatási projektek is vannak a radarunkon. "

Nyomatási technológia és anyagok

A PERI a BOD2 típusú 3D nyomtatókat használja a nyomtatáshoz. Ez a nyomtatási technológia a dán COBOD gyártótól származik. A PERI még 2018-ban részesedést szerzett a COBOD cégben. A Beckumban használt BOD2 nyomtató egy portálnyomtató, ami azt jelenti, hogy a nyomtatófej körülbelül 3 tengelyt mozgat egy biztonságosan felszerelt fémkereten. Ennek az az előnye, hogy a nyomtató a kerete mentén az építendő szerkezet bármely irányába elmozdulhat, és csak egyszer kell kalibrálni.

A nyomtatási folyamatban használt „i.tech 3D” anyagot a HeidelbergCement fejlesztette ki, kifejezetten 3D nyomtatásra. Tulajdonságai a 3D beton nyomtatás speciális követelményeihez igazodnak, mely tökéletesen működik a BOD2 nyomtatóval. Ez biztosítja az építési folyamat egyenletességét.

„Hatékonyan és innovatívan működtünk együtt a HeidelbergCement-tel. Nagyban közreműködtek az építési módszerekkel és nyomtatási anyagokkal kapcsolatos kérdések gyors és egyszerű tisztázásában.”- mondja Fabian Meyer-Brötz, a PERI 3D beton nyomtatásért felelős vezetője.

Az épület három rétegű üreges falakból áll, melyeket szigetelőanyaggal töltenek meg. A nyomtatási folyamat során a nyomtató figyelembe veszi a későbbiek során beépítésre kerülő víz, áram stb. csöveit és csatlakozásait. A BOD2 olyan tanúsítvánnyal rendelkezik, amely a teljes nyomtatási területen, a nyomtató működése közben is  lehetővé teszi a munkavégzést. Ez azt jelenti, hogy olyan manuális munkálatok, mint az üres csövek és csatlakozások telepítése is könnyedén beintegrálhatók a nyomtatási folyamatba.

A nyomtató futtatásához csupán két operátorra van szükség. A nyomtatófejet és a nyomtatási eredményeket kamera figyeli. 1 m/s sebességével a BOD2 jelenleg a piacon elérhető leggyorsabb 3D beton nyomtató. A BOD2 segítségével 1m² nagyságú duplarétegű fal elkészítése körülbelül 5 percet vesz igénybe.

A PERI vállalatról

2019-ben elért 1,685 millió Eurós árbevételével a PERI a világ egyik vezető zsalu- és állványrendszer gyártója és beszállítója. A családi tulajdonú, weissenhorni (Németország) központú, több mint 9.500 alkalmazottat foglalkoztató, 60-nál több leányvállalattal és jóval több mint 160 raktárral rendelkező vállalat innovatív rendszer-berendezésekkel és átfogó szolgáltatásokkal látja el ügyfeleit a zsaluzat- és állványtechnika minden területén.

Kapcsolat 

Markus Woehl 
Head of Communication PERI GmbH
Tel.    +49 (0)7309 950-1310
Mobile +49 151 728 33274
markus.woehl@peri.de

Kapcsolat

Business & Finance Media

Markus Woehl
+49 (0) 7309.950-1310 
markus.woehl@peri.de

Trade Media

Tanja Häuptle
+49 (0) 7309.950-1173
tanja.haeuptle@peri.de