You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

Látszóbeton – Az építészek modern nyelve

Legyen szó lélegzetelállító magasságokról vagy szokatlan formákról és szerkezetekről – az építészek múzeumokról, koncerttermekről, stadionokról vagy éppen hidakról szóló víziói világszerte nagy kihívások elé állítják az építőipart.

Sok esetben a látszóbeton kínálja a modern megoldást, akár építéstechnikai, gazdasági vagy esztétikai célból alkalmazzák.

A PERI építőipari partnereinek praktikus segítséget nyújt az építési projektnek megfelelő zsaluhéj és zsaluzási rendszer kiválasztása, megtervezése és előkészítése során. Minden látszóbeton felülethez a megfelelő zsaluzási megoldást kínáljuk, a standard rendszerektől kezdve az egyedi gyártású zsaluzatokig. A legjobb eredmények az építészek, a kivitelezők és a PERI tanácsadók szoros együttműködéséből születnek.


A megvalósítás alappillérei

A modern építészetben a látszóbeton lett a design egyik legfontosabb eszköze. Ilyen sokoldalúan semmilyen más építőanyag sem használható és dolgozható fel. Ezért, a látszóbeton majdnem minden építési feladathoz használható. A friss beton formálhatóságának köszönhetően gyakorlatilag bármilyen forma és minőség gazdaságosan megvalósítható a megfelelő zsalurendszer és zsaluhéj segítségével. A különböző látszóbeton minőségek négy osztályba sorolhatók, a DBV (Német Beton Szövetség) „Látszóbeton”-ra vonatkozó dokumentációja szerint.

A látszóbeton, mint design elem készítése a következőktől függ:

  • zsaluhéj és zsalurendszer
  • beton receptúrája, beleértve a cement típusát és az adalékanyagokat
  • hozzáadott pigmentek
  • a megfelelő leválasztó olaj kiválasztása
  • utólagos felületkezelés, mint mosás, csiszolás, polírozás, homokfúvás
  • víztaszító impregnálás, színes lakkozás és mázolás

Az építőipari betonanyagok fejlesztése olyan új betontípusokkal, mint a nagy erősségű, könnyen tömörödő és öntömörödő betonok, valamint az új szálasanyag betonok (acél és textil) az alkalmazások új skáláját nyitják meg.

A különböző típusú betonfelületek gyártását a DIN 18217 "Betonfelületek és zsaluhéj” szabvány határozza meg. Az esztétikai előírások nincsenek ebben a szabványban meghatározva, mivel látszóbeton előállítására vonatkozóan nincsenek kötelező előírások. Ez érthető, hiszen a tervező kreatív szándéka nem szabványosítható. Az ő feladata az, hogy a lehető legérthetőbben és legvilágosabban fogalmazza meg elképzeléseit a betonfelület külső megjelenésével kapcsolatosan.

A DBV "Látszóbeton" dokumentum, mely meghatározza a speciális látszóbeton osztályokat és a hozzájuk kapcsolódó előírásokat, jó műszaki segédletként használható a tervezők, ajánlatadók és kivitelezők számára egyaránt. Erősen ajánlott ezen dokumentum alapján adni az ajánlatokat, szerződni és elvégezni a munkálatokat.


A Látszóbeton Team

A speciális betonfelületi követelményű szerkezetek és szerkezeti elemek tervezéséhez és kivitelezéséhez elengedhetetlen az összes érintett fél összehangolt együttműködése. A tervezők és az ügyfelek elvárásainak és követelményeinek összhangban kell lennie azzal, hogy mi az, ami a tényleges kivitelezés során megvalósítható.

A jó eredmény  elérése érdekében a legjobb megoldás egy ún. Látszóbeton Team létrehozása. Mivel a szerződés általában nem a tervezési szakaszban köttetik, és a végső döntés sem születik meg arról, hogy ki végzi el a munkát, konzultációs megállapodások köttetnek az illetékes szakosodott társaságokkal (például zsalu gyártóval) vagy tapasztalt mérnökirodákkal. Ezután a kiválasztott mérnöki iroda tölti be a látszóbeton-koordinátor szerepét a Látszóbeton Team-ben.


Zsalurendszerek áttekintése

A modern zsaluzatépítés során elsősorban rendszerzsaluzatokat vagy rendszerelemekből álló zsaluzatokat használnak. Az egyes rendszerelemek kompatibilitása számos előnnyel jár: egyrészt a megadott szerelési sorrend növeli annak lehetőségét, hogy az egyes zsaluelemeket helyesen használják. Másrészt az építkezésen a lehetséges felhasználások száma nő, aminek következtében csökken a felhasznált anyagok amortizációs költsége. Ugyanakkor a rendszerzsaluzatok használata nagyobb biztonságot jelent az építési csapat számára.

A látszóbetonfelületekhez használt zsalurendszerek alkalmazásánál figyelembe kell venni a zsaluzat minőségét. A keretes zsaluzatok elsősorban zsalubérleti parkból bérelt zsaluzatként használatosak. Itt az egyes zsaluelemek különböző felhasználási arányokkal rendelkeznek, és felületükön javítások is lehetnek. Bérleti parkban lévő zsaluzatokkal csak SB 1 és SB 2 látszóbeton osztályok érhetők el. A magasabb minőségű, SB3 és SB 4 osztályú látszóbeton felületek megvalósítása a bérleti parkban lévő keretvázas zsaluzatokkal nem, vagy csak korlátozott mértékben, pl. PERI MAXIMO keretvázas zsaluzattal lehetséges.

A gyakran használt zsalurendszerek különböző csoportokra oszthatók

Infrastruktúra építés

A közlekedési utak építésében - például hidak, alagutak vagy támfalak - az látszóbeton fontos design elemként szolgál.

Ezeket a betonfelületeket gyakran csak távolról figyeljük meg, vagy mozgó járműből, elhaladáskor. Az optikai hangsúly megteremtése érdekében ezért világos design elemeket kell kiválasztani. Például a zsalutáblák illesztési pontjait vagy az egyes munkafázisok illesztéseit világosan meg kell határozni.

Fontos azonban megjegyezni, hogy ezen építmények legtöbb eleme ki van téve az időjárás közvetlen hatásainak. Ez azt jelenti, hogy gyors öregedési folyamaton mennek keresztül, és idővel külső megjelenésük jelentősen megváltozik.

Zsalurendszerek falakhoz

Falzsalu rendszereknél megkülönböztetünk keretvázas és fatartós falzsaluzatokat. Különleges csoportot alkotnak az íves falzsaluzatok.

Keretvázas falzsaluzatok

Napjainkban a kivitelező cégek mintegy 70%-a keretvázas falzsaluzatot használ monolit falak építéséhez. A "keretvázas zsaluzat" kifejezés a körbefutó keretből ered, amely megvédi a benne lévő zsaluhéj éleit a mechanikai igénybevételtől. Ennek eredményeképpen a keret csatlakozásai jellegzetes lenyomatot hagynak a beton felületén. Ezen kívül, az acél vagy alumínium keretek a zsalu átkötések, valamint a kapcsolóelemek és az áthelyezéshez szükséges eszközök elhelyezésére is szolgálnak.

A keretvázas falzsalu alapelveit a PERI TRIO testesíti meg. Más keretvázas falzsalu rendszerek betonlenyomatukban hasonlóak. A standard táblák elhelyezési és átkötési rasztere 2,70 m és 3,50 m között változik, és az egyes táblák egymáshoz függőlegesen vagy vízszintesen csatlakoztathatók. A keretvázas falzsaluzat robusztus, hosszú élettartamú és az előre meghatározott szerelési sorrend révén könnyen kezelhető.

Fatartós zsaluzatok
 

A fatartós zsaluzatokat manapság ritkábban használják, mint korábban, és főleg speciális alkalmazásokhoz. A zsaluzat neve a használatkor alkalmazott fa vagy fém rácsos tartókból származik. A főtartók, az acélhevederek és a szabadon választott zsaluhéj képezik az előszerelt zsaluelemeket, az úgynevezett zsaluzási szegmenseket. A rendszert acélhevederek kötik össze, melyek egyben az átkötési rendszer támaszfelületeként is szolgálnak.

A fatartós zsaluzatok alapelveit a PERI VARIO GT 24 testesíti meg. Más fatartós zsalurendszerek betonlenyomatukban hasonlóak. A standard elemek raszter elrendezése és a zsalu átkötések változhatnak.

Megkülönböztetünk

a) standard szegmenseket
előregyártott és bérleti parkban lévő szegmensek, előre meghatározott elemméretekben, részben zsaluhéjjal, másodlagos követelményekhez, és tartólemezként látszóbetonhoz, zsaluhéjjal.

b) feladathoz kapcsolódó zsaluelemeket
ezek a zsalu szegmensek projektre vannak tervezve, és speciális követelményeknek megfelelően készülnek. A zsaluhéj (típus, méret, rögzítés), a fatartók és a hevederek (távolságok), valamint az átkötések elrendezése szabadon választható, a rendszer elveit figyelembe véve.

Íves zsaluzat

Íves falak poligonálisan, sokszög formában készíthetők a keretvázas zsaluzatokkal, a beillesztett trapéz formájú fugaszalagok segítségével. A kör alakú falfelületek zsaluzása speciális fatartós zsalurendszerekkel történik, melyeknél a kívánt sugarat az egyes hevedereket összekötő állítócsavarok segítségével lehet beállítani. A hajlítási sugár fokozatmentesen, 1.00 m-től kb. 20.00 m-ig állítható. A zsaluhéj görbülete egy egyedi, a görbületi sugárhoz méretre vágott fa sugársablon segítségével érhető el, melyet a zsaluhéj és a fatartók közé helyeznek el.

Zsalurendszerek födémekhez

A falzsaluzatokhoz hasonlóan, a födémzsaluzatok is fa vagy fém rácsos fatartókkal készülnek. A födémzsaluzatok rendkívül rugalmasan alkalmazhatók.

A födémasztalok, melyeket rendszerint nagy födémfelületek kialakítására alkalmaznak, ugyanezen rendszerelemekből állnak. A nagyméretű zsaluhéj felületek révén kevesebb az elemcsatlakozások száma, mely magas követelményeknek megfelelő betonkép kialakítását teszi lehetővé.

A falzsaluzatokhoz hasonlóan, födémek készítéséhez alkalmas paneles zsaluzat is kifejlesztésre került. A födémzsaluzatok fő előnye a gyors és biztonságos felhasználás. A tervezési elv alapján a födémzsaluzatok a következőképpen csoportosíthatók:

• fatartós födémzsaluzat (pl. MULTIFLEX)
• paneles födémzsaluzat (pl. SKYDECK)
• bordás táblaelemekből álló födémzsaluzat (pl. GRIDFLEX)
• nagyméretű födémzsaluzat (pl. asztalmodulok, méretre szabott födémasztalok)

Födémek esetében a betonfelület minősége különböző okokból eltérő lehet. Ezek közé tartoznak az alkalmazott zsalurendszer panelrasztere által okozott keretlenyomatok is. Hasonlóképpen befolyásolja a betonfelület minőségét a választott zsaluhéj minősége, elrendezése és mérete is.

Zsalurendszerek pillérekhez

A pillér- vagy támasz-zsaluzatok többnyire keretes vagy fatartós zsaluzatok származékai. Ennek eredményeként sajátos jellemzőik nagyon hasonlóak. Annak érdekében, hogy a támaszokra és pillérekre vonatkozó minőségi szabványelőírásokat teljesíteni lehessen, ki kell választani a megfelelő zsalurendszert. A pillérkeresztmetszetre vonatkozó követelményektől függően az élek vagy a betonfelület kivitelezéséhez keretes vagy fatartós zsaluzatot kell alkalmazni.

Zsalurendszerek 3D-s szabadformájú felületekhez

A rendkívüli szerkezeti formák alkalmazásán keresztül az építtetők és az építészek gyakran vizuális hangsúlyt helyeznek a kulturális épületek vagy a különlegesen reprezentatív, magas építési követelményeknek megfelelő létesítmények építésébe. Ezeket az ún. 3D-s szabad formájú felületeket hagyományos zsaluzási módszerekkel alig lehet megvalósítani. Ezen kívül, a látszóbeton felületek nagy részét a legmagasabb minőségben és éles szegélyekkel kell kivitelezni. Ezen extravagáns épületszerkezetek kivitelezésére minden esetben egyedi, projektre szabott zsaluzási koncepciót kell kifejleszteni.

Ez a zsaluzási koncepció a zsaluzatgyártó által nyújtott háromdimenziós építési modell alapján kerül kifejlesztésre. Ez statikusan teherviselő alapelemekből és úgynevezett 3D-s zsalutestekből áll, melyek formát adnak a betonnak. Az egyes elemek az építkezésen könnyedén összeilleszthetők, majd bemérési pontok, segédtengelyek és felállítási segédeszközök segítségével pozícionálhatók. A helyszínen való felhasználás a rendszerzsaluzatokéhoz hasonlóan történik.


Zsaluhéj - design a betonfelületekhez

A zsaluhéj kiválasztásával betonfelület struktúrák nagyszámú design lehetőségei állnak rendelkezésre. A zsaluhéj meghatározza a beton felületi jellegét - a későbbi kezeléstől függetlenül. A pályázati dokumentációt kiíró személynek ezért részletesen kell ismernie a zsaluhéjakat, azok anyagtulajdonságait, bevonatát és feldolgozását, valamint a leválasztó szerrel és a friss betonnal való kölcsönhatásait, és ezeket figyelembe kell vennie a tervezés során. A betonfelületre vonatkozó előírásoknak egyértelműnek kell lenniük, hogy a vállalkozó minden, anyagra és alkalmazásra vonatkozó szempontot figyelembe vehessen, hogy kockázat nélkül választhassa ki a használandó zsaluhéjat. Ezen kívül, fel kell mérnie a megvalósíthatóságot és rámutatnia a várható tűrésekre és ingadozásokra.

Négy zsaluhéj tényező, amelyek meghatározó módon befolyásolják a beton felületét:

A zsaluhéj nedvszívó képessége Betonfelület világos/sötét   
Felület textúrája (szerkezet) Betonfelület textúrája
Zsaluhéj illesztések Betonfelületi raszter
Zsaluhéj rögzítése Lenyomatok a betonfelületen

Projekt példák

A szerkezeti tervek és építési módszerek napjainkban impresszív építészeti koncepciók megvalósítását teszik lehetővé. A számtalan példa közül szeretnénk néhányat bemutatni.

Általános épületek építése

Az építészek évekkel ezelőtt újra felfedezték a magasépítésben a látszóbetont, és fontos design elemként használják azt. Az építőanyagok és a folyamattechnológiák fejlesztésével párhuzamosan a követelmények is jelentősen emelkedtek. A nagy szilárdságú, valamint a cseppfolyósított és öntömörödő beton anyagok révén karcsúbb betonszerkezetek és változatosabb formák hozhatók létre. Az íves és ferde falak, valamint födémek gyakran jellemző design elemek. A zsaluépítő ipar ennek megfelelően alkalmazkodott a helyzethez. A sima, és lehetőleg illesztésmentes betonfelületek készítése a nagyméretű zsaluhéjaknak köszönhetően ma már teljesíthető igénnyé vált.

Azokon az épületrészeken, melyek nincsenek kitéve az időjárási viszonyoknak, a betonfelületek öregedési folyamata lényegesen lassabban zajlik. Az épület belsejében lévő betonfelületeket nagyon közelről meg lehet nézni, a részletek sokkal hangsúlyosabbá válnak. Ezért az SB3 és SB4 látszóbeton kategóriákat itt az építészek gyakran igénylik.

Ennek eredményeképpen az építésznek az építési vállalkozóval közösen meg kell határoznia, hogy mi a megvalósítható a kívánt látszóbeton felület elérése érdekében. Ellenkező esetben a túlzott igények és a javítási munka nem megfelelő és nem kielégítő eredményeket eredményez.

Kulturális épületek

Különösen a kulturális épületek területén részesítik előnyben az építészek és a projekttervezők a látszóbeton felületeket, mint design eszközt. A láthatóan maradó betonfelületek művészi követelményein túlmenően a teljes szerkezet vagy egyedi elemek különleges formái is gyakran dominálnak.

A zsaluzat tervezésénél ügyelni kell a rendezett illesztési és átkötési raszter kialakítására. Erre azért van szükség, mert az elemillesztések és az átkötési raszter az átkötési pontok kialakításával együtt jelentős látszóbeton elemek.

Az egységes betonfelületi kép kialakítása érdekében különös figyelmet kell fordítani a betonozási technológia során alkalmazandó betontípus megválasztására, beleértve annak későbbi kezelését is. Ha nagyobb követelményű, igényes betonfelületről van szó, célszerű a zsaluzatba új zsaluhéjat tenni. Szükség esetén az átkötési minta vak átkötésekkel kiegészíthető, hogy szimmetrikus elrendezési képet kapjunk. Kulturális épületek építésénél látszóbetonra vonatkozó pályázati kiírás esetén ajánlatos a DBV Merkblatt SB3 és SB4 látszóbeton osztályait figyelembe venni.