You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

BIM Building Information Modeling

A PERI számára a BIM egy olyan irányadó technológia, mellyel minden építési folyamat megtervezhető és ellenőrizhető – a kezdeti ötlettől a megvalósult épületekig.

A Building Information Modeling (BIM) egy olyan szoftver alapú módszer építési projektek tervezésére és megvalósítására, amely 3D épület- vagy szerkezetmodellen alapul. A BIM-et nagy projektek esetében alkalmazzák világszerte, mely átlátható projektkezelést és magas szintű tervbiztonságot kínál az építtetők és az építési folyamatban részt vevők számára.

Minden BIM összetevő vizuális, technikai és funkcionális tulajdonsága részletesen ismertetésre kerül. Az idő- és költségtényezők további integrálásával a 3D modell fokozatosan 4D vagy 5D modellé alakul.

Az emberek, a szabványok, a folyamatok és a technológia mind-mind szerves részét képezik a BIM-nek. A siker legfontosabb tényezője az ember: a projekt minden résztvevőjének támogatnia kell a közös munkamódszert; képesnek kell lenniük a dokumentációs és kommunikációs technológiák kezelésére, valamint ismerniük kell a folyamatokat és a szabványokat.

A BIM legfontosabb előnye, hogy a tervezési és megvalósulási változatok a 3D épületmodellben már a projekt nagyon korai szakaszában szimulálhatók. Ez segíti a projekt résztvevőit abban, hogy lássák, hol, mikor, miért és milyen költségekkel merülhetnek fel illesztési problémák – az épület tervezési fázisában, valamint az azt követő kivitelezés során.

PERI Group
Engineering Excellence
Jochen Köhler
Rudolf-Diesel-Straße 19
89264 Weissenhorn
+49 (0)7309.950-4900
Send an e-mail

 

A BIM előnyei

 • Tervezési biztonság nagy, komplex projektek esetében
 • Központosított adatkezelés teljes projektinformációval
 • Strukturált kommunikáció szabványos munkamódszereken keresztül
 • Építési projektek 3D-s ábrázolása az információk és dokumentumok összekapcsolásával
 • Folyamatosan frissített, bármikor elérhető projektinformációk
 • Könnyebb építéshelyi felügyelet
 • Minőség növelése a hibás tervezés korai felismerése révén
 • Az építési költségek csökkentése
 • A munka biztonságának növelése a rendszeralapú jóváhagyási folyamatok révén
 • A kockázatok minimalizálása a kivitelezés során
 • Könnyű határidő ellenőrzés az építési szakaszban
 • Időmegtakarítás az egész építési folyamat során
 • Az információk további felhasználása a létesítmény üzemeltetéséhez

A BIM végrehajtásának költségei és kiadásai

Tanulmányok kimutatták, hogy a BIM használatából eredő kiadások és költségek a korai szervizszakaszokra tolódnak át. A költségek növekedése kevésbé valószínű a jobb tervezés miatt.

A projekt elején felmerülő magasabb költségeket a BIM bevezetése okozza. Ezt azonban nem elsősorban a technológia megvásárlásával, hanem a folyamatok és struktúrák koncepcióinak fejlesztésével, valamint a BIM integrációhoz szükséges szabványok meghatározásával indokolják.

Tehát ez azt jelenti, hogy a BIM-et nem lehet egyszerűen megvásárolni. Az építőipari cégeknek projektről projektre kell kifejleszteniük a BIM-et, és a know-how fejlődésével együtt finomítaniuk és összehangolniuk a módszert. A BIM-ben tapasztalt olyan partnerek, mint a PERI, nagy hasznot hoznak, és csökkentik a kiadások és költségek összegét a megvalósítás során.

PERI, az Ön partnere a BIM projektben

Általános gyakorlat a PERI-nél, hogy a háromdimenziós tervezési modelleket ötvözi a hasznosításhoz és a ciklustervezéshez szükséges idő tényezővel. Ez az oka annak, hogy a PERI már jó ideje foglalkozik a zsalu és állványrendszerekkel kapcsolatos BIM-alkalmazásokkal.

A jelenlegi PERI szoftverfejlesztések célja a zsaluzási és állványozási megoldások teljes körű integrálása a jövőbeni BIM projektekbe. Így egyre több folyamatadat integrálható az adatbázis alapú rendszerekbe.

A PERI CENTRIO projektmenedzsment rendszere ma már lehetővé teszi a munkatársak számára, hogy közösen dolgozzanak a projekteken világszerte, mert mindenkinek hozzáférése van az aktuális adatbázishoz. A vállalatközi kommunikáció felé vezető újabb lépés a mobil szoftverek használata az épületinformációs adminisztráció tervezési és kivitelezési fázisaiban.

BIM in use for the Filstal Bridge

Példa egy BIM projektre a PERI-nél

A PERI már számos szakmai kiállításon bemutatta a BIM projektek aktuális példáit. Kommunikációs és adatkezelő rendszert használnak két alkalmazással: "Autodesk BIM 360 Glue" és "Autodesk BIM 360 Field". A PERI saját rendszerei az Autodesk BIM 360 Glue interfészekbe vannak integrálva. Ez azt jelenti, hogy mindenki, aki részt vesz a tervezésben és az építési folyamatban, ugyanolyan típusú információhoz fér hozzá a könnyen kezelhető felhasználói felületeken keresztül. A CENTRIO rajzok, dokumentumok és modellek, valamint a PERI CAD 3D rajzprogram is lehívhatók ezek által. További információkat – például az építkezésen lévő anyagok listáját – a myPERI ügyfélportál nyújt.

Az új követelményeket és megoldásokat gyorsan és közvetlenül kommunikálja az Autodesk BIM 360 Glue, a tervezési koordinációs szoftver segítségével. Minden résztvevő, a projekt irodától a létesítmény beszállítókig, mindig a projektinformáció legfrissebb állapotát kapja meg. Ez már a projekt korai szakaszában segít felismerni és elemezni az ütközéseket vagy a kapacitással kapcsolatos kérdéseket.

A tervezési fázisból származó információk az Autodesk BIM 360 Field koordinációs szoftveren keresztül érhetők el az építkezésen. Ez lehetőséget biztosít az építkezés és az iroda közötti kommunikációban a feladatok, problémák, ellenőrző listák, utasítások, fotók és riportok továbbítására és dokumentálására.

Ez azt jelenti, hogy az építésvezető az ellenőrző listák segítségével rutinszerű ellenőrzéseket végez, dokumentálja a nyitott tételeket a tablet eszközén, majd továbbítja azokat a művezető felé. A művezető ezt az üzenetet közvetlenül az Autodesk BIM 360 Fieldtől kapja, és azonnal tud reagálni. Ha különleges információkra van szüksége az épületről a munkájához, vagy olyan technikai dokumentációra, mint például az összeszerelési és alkalmazási útmutató, akkor ezek az információk is elérhetők. A problémák elhárítása után azokat fotókkal és megjegyzésekkel láthatja el.  Az építésvezető automatikusan értesül erről, és ellenőrizheti a munkát.

Az előre összeszerelt zsaluegységek a szállítási folyamat optimalizálása érdekében QR-kóddal vannak ellátva . Ez lehetővé teszi ugyanazzal a szoftverrel az anyag regisztrálását és ellenőrzését az építkezésen, közvetlenül érkezéskor. Ezenkívül, alkalmazási tervek is lehívhatók, és az első használatkor alkalmazott pozíciók az épületmodell segítségével megjeleníthetők.