You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

Pécsi Magasház bontása

Projekt adatok

Helyszín: Pécs, Magyarország

Pécs belvárosában állt a 25 emeletes, 250 lakásos magasház melynek építése 1974-ben kezdődött, és 1976-ban került átadásra. A ház IMS technológiával épült, előre gyártott födémelemekből és vázoszlopokból, melyek kapcsolatát utófeszítéssel oldották meg. 1989-ben a toronyház vázszerkezetén statikai hibákat észleltek, és 1990-ben kiköltöztették az ott lakókat. Az épület bontásáról 2013-ban döntött a Baranya Megyei Kormányhivatal, majd végül 2016 márciusában megkezdődtek a bontási munkálatok.

 

Projekt követelmények

A 840 m2 alapterületű toronyház magassága 83 m volt, 25 emelettel. A bontási feladatok elvégzésére 11 hónap állt a kivitelezők rendelkezésére. A bontási körülményeket nehezítette, hogy a magasház 20 méteres közvetlen környezetében óvoda, iskola, orvosi rendelő, lakóépületek és vendéglátóhelyek vannak, így a robbantásos bontás nem jöhetett szóba, csak fentről indított, szintről szintre történő fokozatos visszabontással lehetett megoldani a feladatot. Ezért a szomszédos ingatlanokhoz közeli kerítés építése, a gyalogos- és gépjárműforgalom megoldása különös gondosságot igényelt.
 

Ügyfél

STRABAG AG Magyarországi Fióktelep
HP Direkció EE Terület, Pécs

Ügyfél előnyök

A biztonságos, sínnel vezetett kúszási folyamatnak köszönhetően a kúszóegység mindvégig biztonságosan kapcsolódott az épülethez. A kúszási folyamat egyszerre gyors és biztonságos is volt, még erős szél esetén is. Ez döntő előny volt, mert a szél komoly kockázati tényező ekkora magasságban, mint ahogy az be is bizonyosodott a kivitelezés során, amikor a palánkrendszer jól vizsgázott a 100 km/h fölötti szélviharban is.

PERI megoldások

A speciális körülmények miatt az épület bontását biztonsági védőállványzat védelme mellett kellett elvégezni. A PERI mérnökei ebben nyújtottak hatékony megoldást a kivitelezőknek, az RCS P kúszó védőpalánk segítségével. Az RCS különböző kúszórendszerek előnyeit ötvözi egyetlen moduláris rendszerben, mely kúszózsaluzatként és kúszó védőpalánkként egyaránt használható. A Pécsi Magasház esetében a legfelső 16 emelet bontásához összesen 36 db, 9 m magas RCS-P védőpalánk került felszerelésre a bontandó szintek köré, 7 hónapon keresztül. A védőpalánk elemeinek összeszerelése a helyszínen történt, amelyhez a helyszíni műszaki támogatást a PERI szakemberei nyújtották. A PERI supervisor kollégája a helyszínen az összeszerelés és a rendszer telepítése során hatékony támogatást nyújtott a kivitelezőknek.

A védőpalánk egyszerre több funkciót látott el: egyfelől megakadályozta a bontás közbeni törmelék lehullását az épület szintjeinek résmentes körülzárása révén, másfelől leesés elleni védelmet biztosított, így a személyzet mindenkor biztonságosan és hatékonyan tudott dolgozni, és még nagy magasságban is védve volt a széltől és az időjárási körülményektől. További előnye volt még az RCS rendszernek, hogy a szintről szintre történő mozgatáshoz nem volt szükség darura, hanem egy mobil kúszó hidraulika segítségével lehetett a palánkokat mozgatni, ezáltal csökkentve a daru leterheltségét, ami eleve kritikus volt. Az RCS sínes kúszórendszer a 10 és 30 emelet közötti szerkezetek esetén nagyon költséghatékony megoldás, mely főként az alacsony költségű mobil kúszó hidraulikának köszönhető. Az RCS kúszó védőpalánk mozgatását a kivitelezők a PERI szakmai útmutatása alapján gyorsan elsajátították.

Alkalmazott PERI rendszerek