You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

M44 Tisza-híd, Tiszaug

Projekt adatok

Helyszín: Tiszaug, Magyarország

2019 első felében kezdődtek meg a munkálatok az M44-es legújabb szakaszán, a Nagykőröst Békéscsabával összekötő Lakitelek-Tiszakürt szakaszon. A beruházás leglátványosabb műtárgya az új tiszaugi Tisza-híd, mely Európában egyedülálló szerkezet lesz. A híd vasbeton pilonjai deformált ellipszis alakúak, melyek a szerkezetet egy ekhós szekérhez hasonlítják. A ferdekábeleken függesztett hídpálya legyező formájú szabad kábel elrendezéssel lesz a pilonokhoz rögzítve. A híd teljes hossza 556 méter lesz, melyből a 307 méter hosszú mederhíd szakasz biztosítja majd a folyó feletti közlekedést. A hídpilonok végső magassága több mint 50 méter lesz.

Projekt követelmények

Az acél főtartós beton pályalemezes öszvérhíd zsaluzás szempontjából legérdekesebb elemei a 3. és 4. mederpillérek ellipszis alakú pilonjai. Ezek a 10,5 méter magas pillér tetejéről még további 41,6 métert emelkednek, 3 méter x 2,5 méter alaprajzi méretek mellett. 

Ügyfél

A-Híd Zrt.

Egomax Kft.

Ügyfél előnyök

A PERI széleskörű termékpalettájának köszönhetően a projektigényeket rendszerzsaluzatokkal teljes mértékben ki lehetett kiszolgálni. A mederpillérek egyenes falszakaszainak kialakításához TRIO falzsaluzatot alkalmaztak, míg az pillérek íves zárását egyedi kialakítású íves VARIO falzsaluzattal oldották meg. A mederpillérek 40 méter magas pilonszárainak kivitelezésénél az ívelt oldalakon a Panama-csatorna rekonstrukciójakor már jól bevált PERI SCS kúszó konzolrendszert, a sík oldalakon az FB-180 konzolokat alkalmazták, melyekre a direkt erre a feladatra szerelt VARIO falzsalu táblákat ültették. Az ártéri pillérek VARIO pillérzsaluba épített íves kidobozolások segítségével kerültek kialakításra. A pillérek fejgerendáinak szerkezete SRU acélfőtartós MULTIFLEX födémzsaluzattal, PERI UP Flex teherhordó tornyokkal, és DOMINO oldalzsaluzattal lett kialakítva.

PERI megoldások

A pilonszárak kivitelezésénél az ívelt oldalakon a Panama-csatorna rekonstrukciójakor már jól bevált PERI SCS kúszó konzolrendszert, a sík oldalakon az FB-180 konzolokat alkalmazták, melyekre a direkt erre a feladatra szerelt VARIO falzsalu táblákat ültették. Az alapkihívás mellett – melyet a minden öntési ütemmel egyre jobban dőlő, és folyamatosan változó sugarú pilonszár lekövetése jelentett – komoly feladatot jelentett még, hogy a konzolok munkaszintjeinek folyamatos vízszintre állíthatóságáról is gondoskodni kellett, tekintve, hogy az első és a tizedik öntési ütem közötti szögeltérés 24.2°. Mindeközben az SCS konzolra szerelt, és ezáltal egyben emelhető VARIO táblák önsúlyát is a daru teherbírása alatt kellett tartani, ami a darutengelytől távolabb lévő pilonszár esetében már komoly kihívást jelentett. 

A nagy pilonokon túl az ártéri pillérek is számos kihívást tartogattak. Az ártéri szakaszon 1,80 méter átmérőjű, és 11,20 méter vasbeton pillérek kerültek kialakításra, VARIO pillérzsaluba épített íves kidobozolások segítségével. A fejgerenda tekintélyt parancsoló 1.90 méter x 1.72 méter keresztmetszetű szerkezete SRU acélfőtartós MULTIFLEX födémzsaluzattal, UP ROSETT teherhordó tornyokkal, és DOMINO oldalzsaluzattal lett kialakítva.