You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

Etele Plaza, Budapest

Projekt adatok

Helyszín: Budapest, Magyarország

A bruttó 137 ezer négyzetméteres Etele Plaza a Kelenföldi pályaudvar, a 4-es metró, számos busz- és villamosjárat, illetve az M1–M7 autópályák fővárosi bevezető szakaszának találkozásánál valósul meg. Ezen közlekedési lehetőségeknek köszönhetően a pláza a belvárosból akár 10 perc alatt is elérhető. A naponta mintegy 40 ezer látogatót vonzó bevásárlóközpont 55 ezer négyzetméter bérbeadható területen várja vásárlóit.

A BREEAM fenntarthatósági minősítéssel rendelkező környezetbarát bevásárló- és szórakoztatóközpont egyedülálló megjelenését a főbejárati homlokzat külön alátámasztás nélküli, 30 méter magas és 30 méter széles függönyfal szerkezete, illetve a homlokzaton térben kiugró és visszahúzott dobozszerkezetek formavilága határozza meg. A belső tér digitális dizájn elemét egy közel 200 négyzetméteres interaktív LED kijelzős médiafelület adja. Magyarország első okos plázájában a 180 üzlethelyiség mellett belső rendezvénytér, élelmiszer-áruház, teraszkapcsolatos éttermek, kávézók, multiplex mozi, fitneszterem, gyermekjátszóház, egyéb szolgáltatások széles köre várja a látogatókat, 1300 parkolóhellyel. Az üzletek és az üres parkolóhelyek megtalálását helymeghatározó és navigációs rendszer, valamint mobil applikáció segíti. A bevásárlóközpont egyedi szolgáltatóközpontjában lévő átvételi ponton vehetők át az interneten rendelt áruk, illetve a megvásárolt áruk házhozszállítását is itt lehet megrendelni.

Projekt követelmények

A bevásárlóközpont törtvonalú alaplemeze 2018 március és novembere között készült el, a felszerkezetet pedig 2018 szeptemberében kezdte el építeni a kivitelező, melynek munkálatai előreláthatólag 2019 október közepéig tartanak.

A 22 ezer négyzetméter alapterületű pláza az alatta futó metróalagút, illetve a változó funkcionalitás miatt eléggé tagolt. Az épület a szintek tagoltságának megfelelően P2 és P1 mélygarázs szintekből, egy földszintből, egy magasföldszintből és még 5 emeletből áll. Az egyes szintek belmagassága változó: a parkoló szintek esetében 2,7 méter, az üzlethelyiségeknél 6,0 méter, a parkolóháznál pedig 3,3 méter.

Ügyfél

Bayer Construct Zrt.

Ügyfél előnyök

A magasfödémek építése során nagy előnyökkel járt a kivitelező számára, hogy mind a PERI teherhordó tornyai könnyen építhetők voltak, illetve az egyes MULTIPROP támaszok könnyű súlya komoly segítséget jelentett.

PERI megoldások

A teljes épület építéséhez összesen 7 toronydaru áll rendelkezésre, melyből 4 daru a Bayer Construct Zrt. által kivitelezett 2-4-5-6. dilatációk területén található. A PERI közel 9 méter magas UP Flex teherhordó tornyai és 6,25 méter magas MULTIPROP támaszai ezen dilatációk területén bizonyították teherbíró képességeiket, mintegy 600 tonna mennyiségben, a magasfödémek építése során. A legnagyobb szintkülönbséget -3,15 méter szintről indulva +5,90 méter szintmagasságig PERI UP Flex tornyok segítségével lehetett áthidalni. A MULTIPROP egyedi támaszokat pillérek, falsík váltások környezetében, illetve olyan helyeken alkalmazták, ahová a PERI UP Flex tornyok nem fértek volna be, azok kiegészítésére elegendő volt az egyedi támaszok teherbíró képessége is.

A kivitelező számára a legnehezebb megoldást a 4-es metró kihúzó műtárgya feletti szerkezetek elkészítése jelentette, mert a kihúzó műtárgy meglévő szerkezetére nem lehetett direktben ráterhelni a gerendákat, födémeket. Ezért a támaszok alatt alsó teherelosztó rétegrendet alakítottak ki, MULTIFLEX fatartós rendszerrel. További műszaki kihívást a rámpák szerkezetének építése során az adta, hogy a teherhordó tornyokat a ferde alapsíkra kellett letámasztani.