You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

Sóstói Stadion, Székesfehérvár

Projekt adatok

Helyszín: Székesfehérvár, Magyarország

A tervek szerint 2018 nyarán adják át a Videoton FC új stadionját, a Sóstói Stadiont Székesfehérváron. Az új, multifunkcionális, 14.200 férőhelyes stadion UEFA 4-es és MLSZ I. osztály „A” kategóriának megfelelően kerül kialakításra. Az épület alapterülete 10.200 m2, legmagasabb pontja pedig 21,28 m. A projekt során összesen 23.000 m2 zöldfelületet és 404 db parkolóhelyet létesítenek. A stadion építése mellett a környező utak, utcák is megújulnak, valamint sor kerül a Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációjára is, sétányok kiépítésével.

Projekt követelmények

A lelátókaréj szerkezetének építése 2017 januárjában kezdődött, mely 2017 őszén készült el. A lelátókaréj és a fejépület (főlelátó) 4.200 m3 előregyártott vasbeton szerkezetei mellett monolit vasbeton szerkezetek is beépítésre kerültek, melyek az alapozással és a felszerkezettel együtt összesen 15.000 m3 monolit vasbeton felületet tesznek ki. A monolit szerkezetekbe 2.000 tonna betonacél került beépítésre. Az előregyártott és a monolit szerkezetek illesztése zsaluzási szempontból is kihívást jelentett: például, a tetőn lévő pillérek készítésénél nagy figyelmet kellett fordítani az acél tető fogadására, mely a pillérek tetején, tőcsavarokkal került rögzítésre.

Ügyfél

STRABAG-MML Kft.

Ügyfél előnyök

Látszóbeton falak készítése gyorsan, 2 napos zsaluzási ciklusokkal

Az MRK keretekkel összekötött MULTIPROP teherviselő tornyok az építéshelyi követelményekhez optimálisan igazíthatók voltak.

Füzes Ákos
építésvezető

„A PERI minden műszaki problémára megoldást kínál, termékei könnyen kezelhetők, jó velük dolgozni. A látszóbeton felületek tervezésekor a PERI tervezői csapatával gördülékeny volt az együttműködés.”

PERI megoldások

A lelátó előregyártott elemei közé 3-5 méter magas monolit falak kerültek beépítésre, melyekből 7.000 m2 látszóbeton minőségben került kivitelezésre. A látszóbeton falak 2 napos zsaluzási ciklussal épültek, melyek készítéséhez külön zsaluhéjjal ellátott TRIO falzsaluzatot alkalmaztak.

A 106 fm hosszú fejépület szerkezetének építése során összesen 14.000 m2 födémzsaluzat lett felhasználva, melyből 4 emeletnyi födém szintenként 3.000 m2-t, a parkoló födéme pedig 2.000 m2-t tett ki.

A VIP páholy konzoljainak alátámasztását a kivitelező MRK keretekkel összeépített MULTIPROP teherviselő tornyokkal oldotta meg.