You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

Pannon Park Biodóm, Budapest

Projekt adatok

Helyszín: Budapest, Magyarország

A Fővárosi Állat- és Növénykert bővítése során az egykori Vidámpark Hungária körúthoz közelebb eső részén 5 hektáron Pannon Park néven új terület létesül, mely a Kárpát-medence pannon ősvilágát fogja megidézni. Ennek központi eleme lesz a Biodóm, mely egy kívülről füves dombra emlékeztető fedett park, tetején hatalmas fényáteresztő szerkezettel. A tágas, fedett térben belül szubtrópusi klíma uralkodik majd, mely buja növényzettel és gazdag állatvilággal várja a látogatókat.

Projekt követelmények

A 18.000 m2 alapterületű biodóm szinte minden pontján különböző magasságú, átlagos magassága 17 méter, a legmagasabb pontján 36 méter lesz a földfelszín felett.

Az építmény tetejét képező térbeli acél rácsszerkezetet az összeszerelés ideje alatt nagy magasságban kellett ideiglenesen alátámasztani; ennek megvalósításához a legoptimálisabb megoldást a PERI VARIOKIT VST nehézállványok biztosították.

Ügyfél

Alukonstrukt Kft.

Ügyfél előnyök

A PERI bérleti parkjában elérhető VARIOKIT mérnöki elemkészleten alapuló VST tornyok biztonságosan terhelhetők, száranként 700 kN-ig.

A VARIOKIT szabványos rendszerelemekkel a műszakilag kihívást jelentő teherhordó rendszerek költséghatékonyan kivitelezhetők. Az összeszerelési idő minimalizálása és a szoros építési határidők tarthatósága érdekében, a PERI igény szerint előszerelt egységeket tud biztosítani az építkezésen. A bérelhető elemek és az előszerelés által biztosított előnyök teszik a VARIOKIT rendszert rendkívül gazdaságossá, különösen rövid felhasználási idő mellett.

PERI megoldások

A Megrendelő igénye szerint csak kis alapterületű teherhordó tornyok jöhettek szóba oldalsó megtámasztás nélkül, mivel a tetőszerkezet építésekor még javában folytak a szerkezetépítő munkák. Így esett a választás összesen négy készlet 2.0 m x 2.0 m-es alapterületű VST toronyra, melyek magassága 15 m-től 44 m-ig változó.

A VARIOKIT elemekből csapos kapcsolatokkal gyorsan összeszerelhetők voltak az 5 m-es és 10 m-es VST modulok. Az építkezés folyamán könnyen lehetett alkalmazkodni a tetőszerkezet változó belmagasságához, és a megfelelő magasságú VST nehézállvány a toronyegységekből gyorsan összeépíthető volt.

A kivitelezők előre gyártott beton alaptestekre horgonyozták le a négyszárú VST nehézállvány tornyokat, melyek tetejére 4 m magas, 1.5 m x 1.5 m-es alapterületű PERI UP Flex egységeket csatlakoztattak. A VARIOKIT VST nehézállvány kompatibilis a PERI UP Flex állványrendszerrel, ezáltal a szükséges csatlakozási pontok gyorsan és biztonságosan létrehozhatók voltak.

Alkalmazott PERI rendszerek