You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

Nemzeti Táncszínház, Budapest

Projekt adatok

Helyszín: Budapest, Magyarország

A Millenáris Teátrum átépítésével új épületbe költözik a Nemzeti Táncszínház. Az átépítés során a meglévő színházépület a park felé bővül majd, melynek során az épület előtt lévő szabadtéri színpad elbontásra kerül. Ezen a területen alakítják ki a Millenáris Teátrum új fogadócsarnokát egy külön kamarateremmel, mely koncertek, konferenciák és egyéb rendezvények helyszíne is lesz egyben.

Projekt követelmények

Az új fogadócsarnok alapterülete 600mlesz, melynek belmagassága 5.5 m és 10 m között változik. A fogadócsarnok érdekessége a földszinti csarnoktér felett „lebegő”, 10 m széles és 24,5 m hosszú kamaraterem lesz, melynek nagytömegű vasbeton dobozszerkezete a megmaradó csarnoktér felőli oldalon vasbeton szerkezetekre (faltartókra, pengefalakra, pillérekre), az átellenes homlokzati oldalon pedig acél oszlopsorra támaszkodik. Az épületrész merevítését a meglévő csarnoktér felőli többszintes vasbeton lépcsőházi magok és közbenső falpillérek, illetve az ezeket összekötő födémtárcsák biztosítják.

Ügyfél

GEDI Építő Kft.

Ügyfél előnyök

A MULTIPROP tornyok a nagy teherbírásnak köszönhetően sokkal tágabb határok között állíthatók az alaplemez változásaihoz.

PERI megoldások

A fogadócsarnok és az abban lévő „lebegő” kamaraterem megépítéséhez a kivitelezők a PERI zsaluzati és állványzati megoldásait választották. Az építés során összességében közel 180 tonna zsaluanyagot alkalmaztak az építők. A kamaraterem monolit vasbeton szerkezetének alátámasztásához 5-10 m magas MULTIPROP teherhordó tornyok lettek beépítve, 9 m magas PERI UP Rosett Flex állványzat kombinálásával. Az 5 m magas falak alatt 10 m magas, lábanként 75 kN teherbírású MULTIPROP tornyok viselik a terhet. A vasbeton szerkezetet a zárófödém elkészültéig, mintegy 6 hónapon keresztül támasztják alá a PERI fent említett teherhordó szerkezetei.