You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

Nemzeti Atlétikai Stadion, Budapest

Projekt adatok

Helyszín: Budapest, Magyarország

A Nemzeti Atlétikai Stadionnál zajló munkálatok egyik leglátványosabb folyamata 2021 nyarán indult meg a tetőszerkezeti elemek helyére emelésével. A projekt fő kivitelezője a ZÁÉV Zrt. és a Magyar Építő Zrt. alkotta konzorcium, építtetője pedig a Beruházási Ügynökség BMSK Zrt. Az acél- és a kábeltető szerkezet megvalósításáért a KÉSZ Csoport felelt.

Projekt követelmények

Az összesen 48 darab gyémánt alakú acélelem beemelése után a kábeltető szerkezetének szerelésével és emelésével folytatódtak a munkálatok. Összesen 96 darab állvány támasztotta alá ideiglenesen a kábeltető csomópontjait: 48 darab a húzott gyűrűk acélelemeit és 48 darab a T-gerendákat, melyhez a PERI MULTIPROP teherhordó állványzatát választották a kivitelezők.

Ügyfél

KÉSZ Csoport

Ügyfél előnyök

A MULTIPROP teherhordó rendszert a VARIOKIT rendszerrel kombinálták, így lehetővé téve a vízszintes erők felvételét is. A VARIOKIT rendszerelemek jól variálhatók a PERI teherhordó rendszereivel és zsaluzataival, így költséghatékony megoldást kínálnak komplex műszaki feladatokhoz. Fő elemei az SRU acélhevederek és az SLS menetes támaszok, melyeket a Stadion állványzatánál is alkalmaztak. Előnyük, hogy csappal rögzíthetők a PERI rendszerelemekhez, így gyors, gördülékeny építést tesznek lehetővé.

Külön kihívást jelentett, hogy egy szakaszon statikai okokból nem lehetett a lelátó elemeire közvetlenül átadni a tetőszerkezet emeléséből adódó terheket.

A megoldást szintén a VARIOKIT rendszer egyik nagy teherbírású alapeleméből, az RCS kúszósíneiből épített kiváltás jelentette, mellyel a lelátó tartógerendáira vezették át a terheket.

PERI megoldások

A keretekkel összekapcsolt alumínium támaszok teherhordó toronyként a kis súlyuk ellenére is alkalmasak nagy terhek viselésére. A MULTIPROP rendszer támaszainak hossza 120 centimétertől 625 centiméterig terjednek, és a keretek mérete és elhelyezése is rugalmasan változtatható, így kiváltképp megfelelőnek bizonyult a kábeltető T gerendáinak ferde síkú alátámasztására, és könnyedén alkalmazkodott a változatos letámasztási síkokhoz is.