You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

Fényözön a fedett teniszpályán, Kuvaiti Egyetem, Al-Shadadiya, Kuvait

Projekt adatok

Helyszín: Al-Shadadiya, Kuvait

  • Több mint 2.000 néző befogadására alkalmas 25 m magas és háromemeletes tenisz csarnok
  • Különleges építészeti projekt a tradíció és modernitás jegyében
  • Építész irodák: Skidmore, Owings and Merrill (SOM) és Gulf Consultants

Projekt követelmények

  • A Kuvaiti Egyetem háromemeletes, 2.000 néző befogadására alkalmas, új edzőközpontja összesen 7.100 négyzetméter alapterületen biztosít lehetőséget az egyetem hallgatóinak a jövőben a napi mozgásra. A hagyományos iszlám építészeti stílusban megtervezett, kupola tetejű épületben egy fedett teniszközpontot is elhelyeztek, amely nappal természetes megvilágítást kap a nyílásokkal kikönnyített, és üvegtömbök beékelésével esztétikussá varázsolt vasbeton födémen keresztül.
  • A 25 méter magas teniszközpont homlokzatát 8 betonozási magasságban építették fel. A vékony vasbeton födém későbbi kikönnyítéséhez mészkőből készült Trencadis mozaikokkal háromszög alakú kidobozolásokat készítettek különböző magasságban 11 méterig, és azokban üvegtömbökkel beépített kör alakú nyílásokat helyeztek el. Ezek finom hálót képezve teszik lehetővé a természetes napfény bejutását a teniszközpont belsejébe. Ennek eredményeként a 80 métert meghaladó átmérőjű sportpálya egyedülálló megvilágítást kap.

Ügyfél

Societe d'Entreprise & de Gestion Qatar (SEG Qatar)

Ügyfél előnyök

  • Mivel az íves falak formája a betonozási magasságon belül vízszintesen ismétlődött, így a speciális zsaluelemeket többször is fel lehetett használni. Ez jelentősen csökkentette az építési költségeket, és értékes időt is megtakarított a kivitelezőnek, hiszen akár négyszer is bevethette ugyanazon zsaluzat elemeit, minden egyes betonozási műveletnél. A PERI helyszíni projektmenedzsere folyamatosan közreműködött a logisztika megszervezésében, az építési ütemterv és a költségterv szigorú betartásában, ezzel is elősegítve a projekt hatékonyságát.
A különböző PERI zsaluzatok és tartórendszerek kombinációja, valamint a 3D-s modell megtervezése során nyújtott támogatás elengedhetetlenek voltak a komplex kupolaforma megvalósítása során.
Robert Bou Chedid
Engineering Manager

A különböző PERI zsaluzatok és tartórendszerek kombinációja, valamint a 3D-s modell megtervezése során nyújtott támogatás elengedhetetlenek voltak a komplex kupolaforma megvalósítása során.

PERI megoldások

  • A PERI mérnökei a munkafolyamat több fázisában is alkalmazták a 3D-technológiát. 3D épületmodelleket és 3D terveket készítettek az építési tervek alapján, a 20 cm és 30 cm között változó falvastagsággal rendelkező, összetett, íves vasbeton falak kivitelezéséhez pedig méretre gyártott, egyedi 3D zsalu egységeket használtak. Utóbbiak összeszerelését közvetlenül az építkezésen hajtották végre a kivitelező munkatársai a PERI összeszerelési terveinek megfelelően, miután átfogó képzésben részesültek a PERI helyszíni projektmenedzsere által.
  • A kivitelezőnek kihívást jelentettek a szűk térbeli adottságok, a daru időbeli korlátozott elérhetősége, az előregyártott lelátó ülések telepítésével kapcsolatos logisztika megszervezésének a szerkezetépítéssel való összehangolása. Ezeket a problémákat gördülékenyen hidalták át a PERI zsaluzási és állványozási megoldásai. Például, a PERI UP Flex moduláris állványrendszer a VARIOKIT mérnöki elemkészlettel kombinálva optimális teherhordó szerkezetként szolgált az egyedi zsaluzatok megtámasztására. A teherhordó állványrendszer az építő csapat számára egyben biztonságos munkaszintként is funkcionált.