You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

 
TOP 10 PERI Projekt
 
TOP 10 PERI Projekt
 
Lélegzetelállító magasságok, extrém formák és szerkezetek, szemkápráztató betonfelületek - a PERI mérnökei a kortárs építészet legnagyobb neveivel dolgoznak. Projektjeink között vannak nagy presztízsű középületek, földrajzi és turisztikai nevezetességek, égbenyúló felhőkarcolók, mérnöki csodának számító hidak és alagutak. Alább szubjektív válogatásunk a PERI legizgalmasabb nemzetközi referenciamunkái közül:

Humboldt Forum Berlin - Németország legnagyobb és legjelentősebb kulturális beruházása 

Több évtizedes előkészítési munkát követően nyolc év alatt épült fel a második világháborúban megsérült, majd lebontott Berliner Schloss a múzeumok szigetén. A negyvenezer négyzetméteres kulturális központ Franco Stella olasz építész vezetésével újult meg. A 180 méter hosszú, 120 méter széles és 35 méter magas külső héj, valamint a 70 méter magas kupolatető felépítéséhez projekt-specifikus nagy méretpontossággal készült zsaluzatokat biztosítottunk.  

Deepspot - a világ legmélyebb búvármedencéje Lengyelországban 

A lengyelországi Mszczonów városában működő Deepspot a világ legmélyebb búvármedencéje. A többzónás szimulátor víz alatti világot kínál a búvároknak egy 15 emeletes épület magasságával megegyező mélységű búvárcsővel, amely olyan mennyiségű vizet tartalmaz, amennyivel 27 olimpiai méretű úszómedencét meg lehetne tölteni. Az építkezés egyik érdekessége volt a víz alatti kilátó hidat alátámasztó teherhordó tornyok szétszerelése. Ezeket statikai okokból csak azután lehetett szétszerelni, miután a medencét vízzel töltötték meg. A szétszerelési munkát képzett búvárok végezték el.⠀ 

Lakhta Center - Guiness Rekord, Európa legmagasabb épülete Szentpéterváron 

A 87 emelet magas szentpétervári Lakhta Center építéséhez több mint 24 ezer tonna fémszerkezetet és 400 000 köbméter betont használták fel. Az alapok betonozásakor új rekord született: 19 624 köbméter beton felhasználásával a Lakhta Center bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe. A PERI a magasépület spirál alakú magjának kialakításához az ACS kúszózsalu rendszeren alapuló megoldást tervezett. A daru- és időjárás-független munkafolyamatok felgyorsították az építkezést. 

Hongkong-Csuhaj-Makaó híd - a világ leghosszabb mesterséges tengeri átkelőhelye 

A világ leghosszabb tengeren átívelő hídja, a Hongkong–Csuhaj–Makaó-híd egy 55 kilométeres híd-alagút-rendszer, amely három ferdekábeles hídból, egy tenger alatti alagútból és négy mesterséges szigetből áll. A híd átível a Lingding és Jiuzhou csatornák felett, összekötve a Gyöngy-folyó deltájának három nagyvárosát. Mérnökeink 33 darab, egyenként 180 méter hosszú úszó alagútszakasz építését javasolták a projekt megrendelőjének és két hidraulikusan működtetett betonozó géppel vettek részt a víz alatti alagútszakasz előállításában.  

Neuschwanstein kastély, Németország egyik leghíresebb kulturális műemléke 

A II. Lajos bajor király által építtetett Neuschwanstein kastélyt évente mintegy 1,5 millió turista keresi fel. A hegyek ölelésében lévő, műemléki védettség alatt álló kastély ki van téve a zord időjárás viszontagságainak, így folyamatos állagmegóvási munkálatokat igényel. Csapatunk műemlékekre szakosodott szakemberekkel közösen a nagy teherbírású és kézi erővel összeszerelhető PERI UP Flex moduláris homlokzati állványrendszer segítségével segítette a rekonstrukciós munkát.  

Világhíres japán építész, Kengo Kuma tervezte V&A Dundee, Egyesült Királyság 

Kengo Kuma tervezte a V&A Design Museum épületét Dundee városában. A merész alkotás üveg homlokzattal és a lineáris beton burkolattal készült el. Az építész komplex víziója 3D szerkezeti modellezéssel, testreszabott zsaluzati megoldásokkal és egy remek gyártási csapattal tudott megvalósulni.⠀ 

 V&A Museum of Design további információk itt.

Sir Norman Foster millau-i viaduktja - a világ legmagasabb hídja 

A millau-i autópálya viaduktja a világ legmagasabb hídja, amely a legjobb építészeti beton minőségben épült. A Tarn folyó völgyén átnyúló látványos hidat Dél-Franciaországban a neves brit építész tervezte. A zsaluzat és a felfüggesztés koncepciója egyedi acél zsaluzaton alapult, amelyet úgy alakítottak ki, hogy alkalmas legyen nagy területek kezelésére, valamint a kiváló minőségű építészeti betonfelületek létrehozására. 

Marina Bay Sands, Szingapúr különleges geometriájú szállodája 

Moshe Safdie tervezte a Marina Bay Sands szállodát Szingapúrban. A 3 konkáv alakú torony 2.560 szobával és lakosztállyal rendelkezik. A 195 méter magas tornyok két részből állnak, aszimmetrikusan hajlanak össze, tetejüket pedig egy közel 10 ezer négyzetméteres park köti össze. Az egyes épületelemek különböznek az alapszélesség, a görbületi sugár és az oldalirányú eltolódás tekintetében, miközben az egyes emeletek hosszirányban is el vannak csúsztatva egymástól. Az alkalmazott zsalu- és állványrendszerek segítségével a szálloda tornyai folyamatosan épültek, az egyes emeletek kivitelezéséhez mindössze négy napra volt szükség. 

Sheik Khalifa-híd, a világ egyik legszélesebb hídja Abu-Dzabiban 

Az Egyesült Arab Emírségek idegenforgalmi szempontból kiemelt jelentőségű beruházása volt az Abu-Dzabi városát és kulturális központként működő – a Guggenheim és Louvre múzeumainak otthont adó – Szádijat-sziget között húzódó 1,4 kilométer hosszú és 10 sávos gyorsforgalmi út megépítése. A 60 méter széles híd megépítéséhez csapatunk nyújtott műszaki támogatást. A VARIO falzsalu megfelelő stabilitást, míg a PERI UP moduláris állványrendszer könnyű szerelést és rugalmas használatot tett lehetővé.  

Világhíres spanyol építész, Santiago Calatrava Turning Torso-ja Malmöben - Svédország legmagasabb épülete  

A Turning Torso lakótorony Malmö nyugati kikötőjében, a Svédországot és Dániát összekötő híd közelében található. A 190 méter magas épület kilenc dobozból álló szerkezete 90°-os szögben fordulva emelkedik a magasba. Svédország legmagasabb lakóépülete és Európa második legmagasabb lakóépülete szerepelt a Discovery Channel Extreme Engineering programjában is. A szerkezet építése egyben zsaluzási kihívás is volt, melyet önkúszó zsalurendszerünk segítségével valósítottak meg.⠀