You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

 
Pontos, pontosabb, szenzorok…
 
Pontos, pontosabb, szenzorok…
 
A vasbetonszerkezetek építése során számos ponton megjelenik a minőségbiztosítás, mivel a megfelelő zsalurendszer mellett a felhasznált beton minősége is nagy hatással van az elkészült szerkezetre. A változó anyagminőség és az időjárási körülmények miatt azonban sokszor nehéz pontosan lekövetni a zsaluzatba kerülő beton jellemző paramétereit

A PERI-nél a betonozási folyamat optimalizálásához már IoT alapú szenzorokat is biztosítunk, amelyekkel valós időben követhető a kivitelezés állapota. A PERI InSite Construction (ISC) szenzorcsomag összesen 4 különböző paraméter egyidejű mérését teszi lehetővé. Így a frissbeton nyomás, a kötéshő, a tömörítettség és a víztartalom mérésére is lehetőséget ad. A hordozható fő egység egyszerre jeleníti meg a szenzorok által továbbított valamennyi adatot, valamint feltölti a felhőbe. Ennek nagy előnye, hogy ISC webalkalmazás segítségével a szenzorok által gyűjtött valós idejű adatok bárhonnan elérhetővé válnak. A mérések elemzése és azok automatikus dokumentációjának segítségével így akár távolról is kontrollálhatók az építési folyamatok. Mindegyik elem független egységként is használható, így akár az adott projektre szabható, hogy melyik eszközt alkalmazzuk.

A falak és pillérek esetében jellemző a viszonylag kis szerkezeti vastagság, emiatt a zsaluzat rövid idő alatt megkapja a teljes terhelést. F5-ös, F6-os konzisztenciájú, illetve öntömörödő betonokat alkalmazva pedig hamar túllépheti a maximális terhelhetőséget, amelynek komoly következményei lehetnek. A beton kötése nagy mértékben befolyásolja a biztonságos bedolgozási ütemet is. Mivel az alkalmazott receptúra és időjárási tényezők is nagy hatással vannak rá, így komplex számítást igényelhet az optimális betonozási sebesség meghatározása.

 

A PERI InSite szenzorcsomag részeként a nyomásszenzor direkt módon tudja mérni a zsaluzatra ható frissbeton oldalnyomást. Ennek köszönhetően nem becsléseken alapul, hanem a zsaluhéjra rögzített membránfelületen mért közvetlen értéket adja vissza. Az érzékelő a folyamat befejeztével teljes egészében visszanyerhető és számos alkalommal felhasználható. Segítségével elkerülhető a zsaluzat túlterhelése a maximális betonozási sebesség mellett. A legpontosabb eredmény érdekében legalább 4 egységet érdemes alkalmazni, egymás felett elhelyezve. A nyomásszenzorok különösen nagy előnyt jelentenek kiemelt szerkezeteknél, ahol a feszített ütemterv miatt nincs lehetőség hibázásra, valamint fokozottan figyelni kell a biztonságra, csökkentve a hibalehetőségeket.

A belső hőmérséklet mérésének is igen nagy jelentősége van, különösen tömegbetonok esetén, ahol a nagy szerkezeti vastagság miatt nehezen távozik a kémiai kötés során keletkező hő. A belső és a külső részek közötti nagy hőmérsékletkülönbség hatására a szerkezeti minőséget is károsító repedések keletkezhetnek. Ennek elkerülése érdekében legtöbbször előírás, hogy a tömegbeton nem haladhatja meg a 70 °C-os hőmérsékletet a hidratáció során. Az aktuális hőmérséklet ismeretében azonban lehetőség van gyors beavatkozásra, így megelőzhető a kritikus hőmérséklet túllépése.

A szilárdulást befolyásoló környezeti hatások miatt nehéz becsülni egy betonszerkezet teherbírási értéket. A kötés egy meghatározott hőtermeléssel jár, amelyet referenciaadatokkal összehasonlítva, lehetőség van a már megkötött beton szilárdsági értékének meghatározására is. Ezen felül a belső hőmérsékleti adatok alapján előrejelzést is ad a szilárdságra vonatkozóan, így pontosabb ütemezés érhető el. Kedvező körülmények esetén így akár a tervezettnél korábban is kizsaluzhatjuk födémszerkezetet, ahol már néhány nap időmegtakarítás is jelentős költségmegtakarítást eredményez.

Előfordul, hogy a zsalu elbontása után a felület fészkes marad a sűrű vasalás vagy a nem megfelelő tömörítettség következtében, javítása pedig költséges utómunkát igényel. Van azonban egy olyan szenzor, ami még a betonozás közben képes jelezni, hogy egy adott szerkezeti egység milyen mértékben bedolgozott. A tömörítettség mérő szenzor túlvasalt gerendák, alagútzsaluk, vagy bármilyen zárt zsalurendszer esetén pontos képet ad arról, hogy milyen szinten tart a betonozás és a tömörítés, így még a folyamat során biztosítható a megfelelő minőség.

A víz-cement tényező az egyik legmeghatározóbb paraméter, ami a felhasznált beton szilárdságát és tartósságát is jellemzi, valamint döntő szerepet tölt be a statikai méretezés során is. A minőségbiztosítás része, a receptúrában lévő nedvességtartalom mérése is, amely sok esetben energia és időigényes folyamat, hagyományos módszereket alkalmazva kiégetésesen, illetve szárításon alapul. A SONO WZ egy olyan hordozható eszköz, amely már kis mennyiségű mintából is képes közel 2 perc alatt meghatározni a frissbeton víztartalmát. A TRIME radartechnológián alapuló szenzor segítségével kontrollálható akár a betonüzemből kimenő, vagy a helyszínre érkező betonminőség is. Ezáltal pedig lehetőséget ad az esetleges eltérések azonnali korrigálására, elkerülve a további szerkezeti hibákat.