You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

 
EVOTOP – az állvány evolúció csúcsa
 
EVOTOP – az állvány evolúció csúcsa
 
A moduláris állványok között egyedülállóan magas teherbírás, optimális logisztikai megoldás és gyors építés kevés kikötéssel

Az állványrendszerek területén hatalmas fejlődés ment végbe az elmúlt évtizedekben. 

Az 1950‐es években nagy előrelépésnek számított a homlokzati állványoknál az ún. keretes rendszerek megjelenése,amelyek még a mai napig nagy számban megtalálhatóak. A keretes állványok népszerűségét – gyors építhetőségük mellett – nagy teherbírásuk és merevségük segítették elő. Ezen rendszerek előnyei mellett azonban hátrányaik is megmutatkoznak: a keretek nehezek, építésük fárasztó, és geometriai kötöttséget jelentenek. A biztonságos munkavégzést csak egyéni védőfelszerelések alkalmazásával lehet
biztosítani.


1998‐ban jelent meg a PERI korszakalkotó innovációja, amikor a téglalap alakú keretek „T” keretekre lettek cserélve. Megőrizve a keretes építési mód korábbi előnyeit, az osztott keretes építési mód jóval könnyebb elemeket, egyszerűbb építést biztosított.


2016‐ban érkezett el a következő mérföldkő: a PERI UP EASY állványrendszer megjelenése, ahol a könnyű „T” keretek mellett elsődleges szempont volt a munkabiztonság. Az előreszelt korlátelemek az építés minden pillanatában biztonságos munkavégzést tettek lehetővé.

A 2010‐es évek második felétől kezdve egyre inkább világossá vált, hogy a keretes állványok logisztikai és ergonómiai szempontból sem kedvezőek, ezért évről évre nagyobb igény jelentkezett a moduláris homlokzati állványok iránt. Ezek jellemzője, hogy a vízszintes és függőleges szerkezeti elemek (hevederek és rúdelemek) külön egységként szállíthatók és szerelhetők, ezzel oldva meg a keretes rendszerek korábban felsorolt hátrányait. A PERI UP EASY rendszer rúdelemes változata 2018‐as megjelenésével gyors megoldást jelentett a felmerülő igényekre, majd a 2022. évi BAUMA‐n  mutatta be a PERI a nagyközönségnek az EVOTOP ‐ot, amely valóban rászolgált a nevére:

„EVOlution at its TOP”, azaz:
„az állvány evolúció csúcsa”.

 
Biztonságos és gyors építés egyszerre? Lehetséges!
 
Biztonságos és gyors építés egyszerre? Lehetséges!
 
Az EVOTOP a homlokzati állványok körében egyedülálló, integrált, teljeskörű előreszerelhető oldalvédelemmel rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy építés közben a következő szint korlátelemei az alsóbb, biztonságos munkaszintről előre elhelyezhetőek az állvány minden oldalán, beleértve a belső oldalt és a végkorlátokat is. A járótáblák integrált kibillenés elleni védelemmel vannak ellátva, nincs szükség kiegészítő elemre a rögzítésükhöz. A járószint síkjához jól illeszkednek és felületük perforált, így nincs botlás‐, vagy csúszásveszély.

Mitől különleges az EVOTOP?

Optimális logisztika: mivel moduláris rendszer, a keretekhez képest több elem szállítható és tárolható egységnyi területen és térfogatban.

Nagy teherbírás: „erős, mint egy keret, könnyű, mint egy rúdelem”. A keretes állványrendszerek előnyeit ötvözi a moduláris rendszerekével. Egyedülálló, hogy SW09 szélességi osztályúállvány esetén LC4 teherosztály biztosítható,  akár 3,0 méteres állványmező esetén is. A nagy teherbírást a különösen nagy szilárdságú alapanyag, illetve a speciális, új fejlesztésű heveder is elősegíti.

Kevés kikötés, nagy magasságú állványnál is: az állványépítés egyik különös figyelmet igénylő feladata a homlokzati rögzítések, kikötések kiépítése, amelynek munkaigénye – és ezáltal költsége is – magas. Az EVOTOP rendszerrel akár 72 m magas állvány is építhető 8 méteres kikötési raszterrel, így a kikötések száma minimalizálható.


Gyors építés: az integrált, előreszerelhető oldalvédelem, a könnyű rendszerelemek, és a gravitációsan rögzülő kapcsolatok teszik lehetővé, hogy minimális szerszámhasználattal, gyorsan építhető az állvány.

Flexibilis: Az EVOTOP a PERI UP állványcsalád többi rendszerével kompatibilis, összeépíthető. A különböző hosszban elérhető elemeknek köszönhetően rugalmasan alkalmazkodik a teherbírási és geometriai követelményekhez, ezáltal költséghatékony. A PERI UP rendszer kiegészítő elemeivel, (pl. konzolok) a bonyolult alaprajzok és homlokzatok is lekövethetők, a járófelületek akár egymástól függetlenül, szintenként is szélesíthetők.