You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

 
PERI DUO
 
PERI DUO
 
DUO zsaluzatunk univerzálisan felhasználható, könnyű és daru nélkül mozgatható, illetve minimális szerszámigénnyel szerelhető.

A díjnyertes technopolymer zsaluzat születése 

A DUO zsalurendszert a 2016-os BAUMA világkiállításon mutatta be cégünk a közönségnek, és azóta is nagy sikert arat a világ számos országában. 2019-ben BAKA Termékinnováció díjat is nyert a termék. 

Mi is az a technopolymer és miért veszi fel a versenyt a hagyományos fa és fém zsaluzatokkal? 

A DUO rendszer bevezetését éveken át tartó anyagvizsgálat és kutatómunka előzte meg. Az eredmény egy polimer mátrix alapú kompozit anyag lett, amelynek tulajdonságai – a hozzáadott adalékok segítségével – az építőipari elvárásokhoz lettek optimalizálva, ezáltal egy UV álló, nagy szilárdságú, tartós és könnyű alapanyag született. 

Kézzelfogható előnyök és gazdasági megtérülés a DUO esetén 

A DUO sikere többek között az univerzális alkalmazhatóságában rejlik. Segítségével falak, födémek, pillérek, valamint alaptestek és gerendák is zsaluzhatók, ugyanazon elemkészlet felhasználásával. Ez projektszinten nagy mértékben csökkenti a logisztikai költségeket. Univerzális tulajdonsága ellenére kevés rendszerelem jellemzi. Egyszerűen kezelhető zsaluzati rendszer, építése könnyen tanulható. 

Másik óriási előnye, hogy könnyű. Minden eleme kevesebb, mint 25 kg, amely ergonomikus munkavégzést tesz lehetővé, hiszen építése kevésbé fárasztó, és a munkabalesetek esélye csökken. Nem igényel darut, ami további költségmegtakarítást jelent az építkezésen. 

Egyszerű karbantartás jellemzi. A zsaluhéjon a maximum 20 mm átmérőjű bemélyedések és lyukak gyorsan javíthatók. A karcolások egyszerű módon, forró levegős pisztoly és hegesztőhuzal segítségével hozhatók helyre, míg a speciális javító pogácsák a lyukak befedéséhez használhatóak. Ehhez ajánljuk DUO javítókészletünket, mellyel pillanatok alatt, plusz szerszámigény nélkül végezhető a javítás.

Nagyobb sérülés esetén, a hagyományos keretvázas zsaluzatokkal szemben – ahol a héjcsere csak műhelyi körülmények között, képzett munkaerővel lehetséges – a DUO zsaluhéj cseréje néhány csavar eltávolítása után az építési területen is elvégezhető. Tisztítása gyors és hatékony, mert a beton nem tapad a felülethez. Magasnyomású mosóval könnyen tisztítható.  

Tartós. Vízfelvétel nem jellemzi, a többi rendszernél megszokott rétegelt lemezekkel ellentétben. Rendeltetésszerű használat esetén (pl. formaleválasztó szer állandó alkalmazása) a DUO zsaluhéj legalább százszor, a keret pedig több, mint ötszázszor használható. Hőmérséklet szempontjából sem kényes, -20°C -tól egészen +60°C-ig alkalmazható. 
 

A DUO rendszer elemei 

A zsalutáblákat 15 cm-es raszterméret jellemzi, szélességük 15 és 90 cm között választható. A 45 és 75 cm széles táblák úgynevezett multipanelek, amelyeken 5cm-enként vannak elhelyezve az átkötési lyukak. Ez alaptesteknél, falvégzárásoknál, és pilléreknél is hasznos. Magasságilag két panelméret elérhető, 60 és 135 cm. 

A táblákat DUO kapoccsal kapcsolhatjuk össze, amely szintén technopolymer anyagból készül. Ez egy sokoldalú kapcsolóelem, használata mégis egyszerű. Gyors kapcsolatot biztosít a panelek (és egyéb kiegészítő elemek, például falbetétek, magasítások) között. A DUO kapcsot a keret nyílásán kell átvezetni, majd 90 fokkal elfordítani, mindenféle szerszám és segédeszköz nélkül. 

A rendszernek saját sarokeleme van, amely a külső és a belső oldalon is használható. Ezen felül falbetétek is elérhetőek 5-10 cm közötti vastagságban, a hosszkiegyenlítésekhez. 

Az egyéb tartozékok (pl. faltámasz kapcsoló, heveder, daruhorog, betonozó konzol) szintén szerszám nélkül beépíthetőek. Sőt! Kalapács használata kifejezetten tilos. 

Teherbírás 

A DUO rendszer teherbírása megközelíti az acélkeretes zsaluzatokét. Falzsaluzat esetén 50 kN/m2, pilléreknél 80 kN/m2 frissbetonnyomásra tervezték.  

Pilléreknél 15x15 cm – 55x55 cm méret között 5 cm-es méretlépcsőben tudjuk állítani a zsaluzatot. 

Födém fenékzsaluzatként alkalmazva a maximális födémvastagság 30cm. 

 
A DUO könnyű és egyben mégis remekül terhelhető
 
A DUO könnyű és egyben mégis remekül terhelhető
 
Födémzsaluzatként is kiválóan alkalmazható, gyorsan építhető. Alulról szerelhető, biztonságos rendszer.

Környezetvédelem, fenntarthatóság 

A DUO elemek 100%-ban újrahasznosíthatók. Az elhasználódott elemekből tisztítás és szelektálás után granulátum készül, amely teljes mértékben felhasználásra kerül a következő elemek gyártása során. 

Digitális eszközök 

Tervezéshez az online használható, ingyenes applikációnkat, a PERI Quicksolve-t ajánljuk. Segítségével egyszerűen és gyorsan készíthetőek a DUO falzsaluzat tervek, akár ütemezve is, a hozzájuk tartozó anyaglistákkal együtt. 

További digitális innováció az RFID azonosítás, ahol egy mobiltelefon DUO panelhez való érintésével is könnyedén beazonosítható az adott elem, annak minden adatával együtt (pl. cikkszám, tömeg, prospektus, alkalmazási útmutató), illetve egy erre alkalmas UHF vevőkészülékkel a rakatban/teherautón lévő mennyiség is egy pillanat alatt meghatározható